Colegi aproape

Vremurile s-au schimbat, oamenii se razgandesc si o persoana ajunge sa aiba mai multe locuri de munca intr-o viata. Americanii schimba, in medie, sapte cariere de-a lungul vietii, ceea ce inseamna minimum sapte echipe sau randuri de colegi.

Intr-un colectiv, oricat de mic, ai toate sansele sa te imprietenesti macar cu unul sau doi colegi, ceea ce inseamna ca de-a lungul vietii, mai ales daca alegi sa lucrezi in mai multe domenii, vei ajunge sa aduni o multime de prieteni.

Din pacate insa, cele mai multe prietenii se sfarsesc odata cu incetarea contractului de munca, de parca ar fi fost trecute in fisa postului si odata cu plecarea de la locul de munca, cei mai multi dintre noi „uitam” sa pastram legatura cu fostii colegi.

Cauza o reprezinta, de cele mai multe ori, comoditatea noastra sau faptul ca suntem mult prea ocupati ca sa ne mai facem timp si pentru vechii prieteni de la locul de munca anterior. Unde mai pui ca odata cu intrarea intr-un nou colectiv, avem noi prietenii de legat, suntem preocupati de imaginea pe care o vom avea acolo, avem, poate, si mai multe sarcini de indeplinit, alti sefi carora sa le facem pe plac ca sa ne fie bine si de unde sa mai ramana timp si pentru fostii colegi?

Daca gandim asa, niciodata nu o sa mai avem timp si pentru prietenii vechi. Totusi, asa cum ne gasim timp pentru prietenii de-o viata, ar trebui sa ne rupem cateva ore dintr-un weekend si sa-i invitam la o cafea pe cei care ne-au fost prieteni la locul de munca anterior.

In cazul in care un coleg de-al tau isi schimba locul de munca, ii poti face tranzitia mai usoara organizandu-i o „petrecere de adio” despre care sa nu stie nimic, dar care sa-l faca sa inteleaga ca o sa-i simtiti lipsa si ca va bucurati ca ati avut ocazia sa lucrati impreuna. In felul acesta, se va simti aproape obligat sa nu lase relatia cu voi, fostii colegi, sa se raceasca.

Majoritatea oamenilor, atunci cand pleaca de la un loc de munca, se simt vinovati. Daca merg la un salariu mai bun sau vor avea conditii mai bune la noul serviciu, se simt vinovati pentru ca fostii colegi raman „in urma”. Daca sunt concediati, e foarte posibil sa le fie rusine sa mai dea ochii cu voi, asa ca vor evita sa mai treaca pe la fostul loc de munca. Si uite-asa, din cauza lipsei de comunicare, vei pierde un prieten.

Ca sa nu se intample asta, pune la cale o petrecere surpriza si, in ultima zi de munca pentru colegul si prietenul care pleaca, asteptati-l cu muzica, sampanie si gustari. Sigur va fi impresionat de acest gest pe care nu-l va uita in graba.

De asemenea, atunci cand o colega care a fost plecata in concediu de maternitate (CIC: concediul de ingrijire a copilului) se intoarce la serviciu, o sa-i fie destul de greu sa se reacomodeze, mai ales daca lucrati intr-un domeniu in care lucrurile se schimba mereu. Tehnologia evolueaza si daca respectiva colega nu a avut timp sau nu a putut sa se puna la curent cu noutatile, ai putea fi tu Apropiatorul care s-o ajute sa se reintegreze in colectiv si sa ajunga la zi in domeniul in care activati.

Poate ca in timpul cat a fost ea plecata au aparut colegi noi – daca tu o stii dinainte le poti face cunostinta, ii poti spune cu ce se ocupa fiecare, ce sarcini noi au aparut, ce clienti noi au venit si care dintre clientii vechi au plecat etc. Eventual, in primele saptamani o poti ajuta preluandu-i din sarcini sau ajutand-o sa le duca la bun sfarsit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *