V-ati intrebat, poate, cand trebuie sa folositi preturile de transfer si care este importanta reala a acestora. Adrian Luca, director Transfer Pricing Services, companie care a fost distinsa cu premiul Compania anului in domeniul preturilor de transfer din Europa Centrala a furnizat informatii relevante despre acest subiect, bazate pe bogata sa experienta sa profesionala.

Preturile de transfer, conform domniei sale, reprezinta un domeniu al fiscalitatii foarte interesant. Ele sunt un concept aplicabil numai tranzactiilor intra-grup. Intrucat tranzactiile se realizeaza la o anumita valoare, ele pot atrage o problema fiscala. In plus, preturile de transfer nu se aplica numai statelor membre UE. Un lucru foarte important legat de preturile de transfer este acela ca ele nu conduc la evaziune fiscala.

Principiul valorii de piata implica faptul ca atunci cand o companie membra a unui grup realizeaza tranzactii cu alte companii din grup, pretul la care se realizeaza tranzactia nu trebuie sa difere de pretul practicat de 2 companii independente.

Orice tranzactie intre companii care fac parte din acelasi grup e necesar sa se desfasoare la un pret similar cu cel care este practicat intre doua parti independente pentru acelasi tip de tranzactie si in acelasi moment.

Legat de preturile de transfer, domnul director Adrian Luca considera ca se vorbeste de interesul unui grup si al actionarilor sai de maximizare a profitului. Acest lucru presupune si plata unor impozite si taxe mai reduse. Acest fapt poate fi facut atunci cand preturile de transfer sunt utilizate ca parghie in vederea mutarii anumitor profituri intr-o tara cu o jurisdictie fiscala mai favorabila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *